פניה לקורא

שלום רב,
בכתיבת הבלוג אינני מתכוון להציג את מלוא התשובות לשאלות שאביא בפני הוקראים, ובמקרים מסוימים אפילו לא תשובות חלקיות. מטרת הבלוג להציג שאלות ולעורר מחשבה. יש בבלוג קישורים לאתרים ומקורות אחרים שיכולים לתת תשובות. מנסיוני התשובות מובנות טוב יותר לאחר שהשאלות הובהרו.

יום רביעי, 9 במרץ 2011

אפקטים מישניים של המהפכות באזור המזרח התיכון

ההתייחסות לנושא המהפכות במזרח התיכון בפוסט הזה היא לא פוליטית ואף לא תעסוק בצדק החברתי. באם הגיע הזמן למהפכות, האם המשטרים החדשים יהיו טובים יותר, קודם כל עבור אלו שהעלו אותם ואחר כך עבור העולם, אלו שאלות שאני מעדיף להשאיר להיסטוריה לענות עליהן.
אבל אין להתעלם מכך שהמהפכות הללו תשפענה על משאב כלכלי מרכזי והוא הנפט. הרווחים של הנפט נצברו עד עתה בידי קבוצה מסוימת בכל אחת מהמדינות בהן הייתה מהפכה, וכעת הן יחולקו מחדש.
בין אם החלוקה מחדש תביא לעלייה במחיר הנפט או להפסקת הזרמתו בצורה הידועה והקבועה כיום, בכול מקרה היא תיצור אי-ודאות גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך, ותביא לאגירה, יצירת מאגרי חירום – ולכן תייקר עוד יותר את המשאב הזה עבור העולם.
ייקור המשאב הזה –אינו רק ייקור הדלק לנסיעה אלא יגרור אחריו גם עלייה במחירי המזון בעולם. הדלק נדרש לייצור המזון ולהובלתו ולכן ייקר את המזון לא רק בארצות המפותחות אלא גם כבור הארצות המתפתחות. הייקור הזה יחמיר את מצב העוני במדינות הללו, ובמדינות השכנות להן, ואנו עשויים לראות גל נוסף של מהפכות, או התפשטות של התופעה לאזורים אחרים מוכי עוני בעולם.
בסרט מצור ימי מדבר הטרוריסט המוביל את ההתקפה על המהפכה כתהליך ולא כצעד. כמשהו שהולך ומתגלגל – אנחנו עשויים לראות את התגשמות הניתוח המילולי הזה.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה